Skip to main content

Oikean teknisen alustan valinta

Yksi yleisimmistä kysymyksistä jonka asiakkaat esittävät on mitä teknistä alustaa heidän kannattaisi käyttää. Yhtä oikeata vastausta tähän ei ole ja verkko on täynnä kirjoituksia joissa vuoroin kehutaan ja vuoroin haukutaan yhtä jos toistakin järjestelmää. Vertailusta tulee usein kovin vaikeata kun yritetään verrata ruuvimeisseliä ja vasaraa päätellen kumpi niistä on ehdottomasti parempi.

Jotta sopasta ottaisi tolkkua on aluksi syytä jakaa kenttä kahteen osaan: Sovelluksiin ja sovelluskehyksiin (“suomeksi” framework). Sovellukset tarjoavat yleensä jo valmiiksi aika kattavan määrän toiminnallisuutta, kuten sisällön- ja käyttäjienhallinnan. Sovelluskehykset tarjoavat valmiit työkalut perustehtäviin kuten tietomallien abstraktioon, sessioiden hallintaan, lomakkeiden käsittelyyn ja niin edelleen. Tämän lisäksi on tietysti vielä pelkät matalamman tason työkalut kuten PHP, Java ja Ruby. Matalamman tason työkaluilla rakennetaan sovelluskehyksiä ja sovelluskehyksillä rakennetaan sovelluksia.

Henkilökohtainen mielipiteeni on että pelkistä sovelluskehyksistä ollaan siirtymässä hyvää kyytiä sovelluksien suuntaan. Trendi on sama joka on ajanut kehittäjät esimerkiksi pelkän PHP:n käytöstä vaikkapa Zend sovelluskehyksen pariin. Sovelluskehyksistä sovelluksiin siirryttäessä vähenee tarvittavan ohjelmointityön määrä entisestään merkittävästi ja vähemmän tekniset henkilöt voivat tehdä ison osan työstä. Lisäksi valmiista sovelluksista on merkittävää hyötyä useiden parhaiden käytäntöjen ja prosessien ollessa jo valmiiksi paketoituja sovellukseen. Kaikkia pyöriä ei enää tarvitse aina yrittää keksiä sovelluskohtaisesti uudelleen.

Negatiivisena puolena abstraktiotason noususta tulevat usein serverin kannalta yhä raskaammat sovellukset. Vastaava trendi on kuitenkin jatkunut tietojenkäsittelytieteessä yleisesti jo vuosikymmeniä enkä usko että verkkosovelluksetkaan tekevät tähän poikkeusta. Eivät sovelluskehykset tai pelkällä ohjelmointikielellä sovellusten toteuttaminen ole mihinkään katoamassa, mutta niiden rooli tulee pienenemään merkittävästi. Trendiä voi hyvin verrata vaikkapa tietovarastojen tai asiakkuudenhallintajärjestelmien kehitykseen.

Seuraavissa blogipostauksissa tulen vertailemaan muutamaan yleisimmin vastaan tullutta alustaa Drupaliin nähden. Keskityn ainoastaan sovelluksiin jättäen sovelluskehykset omaan arvoonsa, koska en pidä sovelluksen ja kehyksen vertailua keskenään mielekkäänä. Yleisimmät sovellukset joiden vertailuihin olen viimeaikoina joutunut ottamaan kantaa ovat:

Sovellukset ovat Microsoftin Sharepoittia lukuunottamatta kaikki enemmän tai vähemmän avointa lähdekoodia ja PHP on varsin vahvasti edustettuna. Ensimmäisessä sovellusten vertailussa tulee olemaan näistä kolme luultavasti eniten käytettyä sovellusta: Wordpress, Joomla ja Drupal.

Tämän viestin trackback URL:

http://moana.fi/trackback/36

Re: Oikean teknisen alustan valinta

Hyvä lista, mutta siitä puuttuu yksi tämän hetken tärkeimmistä ja parhaimmista sovelluksista: MODx (http://modxcms.com/).

Re: Oikean teknisen alustan valinta

Odotan artikkeliasi suurella mielenkiinnolla.

Teemme parhaillaan päätöstä "kolmen suuren" välillä ja vaikka WordPress on tippumassa pois kilpailusta, olisi erittäin mielenkiintoista lukea mielipiteesi Drupalin ja Joomlan! suhteen. Puolueetonta tieto näiden kahden välillä on lähes mahdotonta löytää lähes raivokkaasti omaa suosikkiaan puolustavien "fanipoikien" vuoksi.

Oma käyttötakoitus tulee olemaan keskisuuren yrityksen verkkosivut joissa on erittäin suuri tietokanta tuotetiedoille joten toivottavasti raapaiset myös tätä aihetta.

Re: Oikean teknisen alustan valinta

Artikkeli on vielä työn alla, yritän kirjoitella mahdollisimman objektiivisen katsauksen. Vertailuja tosiaan löytyy netistä ihan hullun monta, mutta suuri osa on fanipoikien kirjoittamia. Olen itse käyttänyt kaikkia kolmea näistä useiden vuosien ajan ja jokaisella niillä on ehdottomasti omat paikkansa.

Esikatseluna lyhyesti: Pelkkää käytön laajuutta katsoen järjestys on selkeästi Wordpress, Joomla ja Drupal. Ammattikäytössä järjestys muuttuu Drupalin ja Wordpressin tasapeliksi ja Joomla jää pitkälle taakse. Vertailussa on kuitenkin aika monta eri pointtia ja jokaisella näistä on ehdottomasti omat vahvat ja heikot puolensa.

Kyseisten alustojen vertailu on kuitenkin vielä suhteellisen helppoa esim Sharepointin, Liferayn ja Drupalin vertailuun verrattuna. Yhteinen teknologia-alusta ja lisensointi helpottaa vertailua melkoisesti.

Vertailua on kuitenkin luvassa vasta ensi viikolla, koska tämän viikon käytän nauttien Alppien auringosta ja hyvästä hiihdosta. :-)

Seppo

Milloin vertailu jatkuu?
Mainitsemasi ensimmäinen artikkeli tuli toki nopeasti, miten muiden listaamiesi kanssa?

-S

Hiukan hitaasti

Valitettavasti muut työkiireet ovat vieneet paljon aikaa kirjoittelulta. Olen useampaan otteeseen ihan viimeaikoinakin vastaillut esimerkiksi Liferay-Drupal vertailua tekevien tahojen kysymyksiin. Yritän jossain vaiheessa kasata sopivan tietopaketin näistä ja julkaista sen blogissa. Tarkkaa ajankohtaa en kuitenkaan uskalla tälle luvata, sorry.